Instructies voor nazorg

Hoe zorg je goed voor je nieuwe tattoo?

Second Skin

Als je nieuwe tattoo klaar is, zal je tattoo artiest beginnen met de nazorg procedure. Als je niet allergisch bent voor pleisters en/of lijm zullen we een zogenaamde 'second skin' gebruiken om je tattoo te bedekken. Dit is een transparante en zelfklevende folie, die over je verse & droge tattoo wordt geplaatst. Dit voorkomt dat er bacteriën bij je nieuwe tattoo kunnen komen, wat als het hygiënisch en correct wordt gedaan gelijk staat aan een oppervlakkige schaafwond. 

 • De second skin zal minstens 4 dagen op je tattoo moeten blijven.
  In gevallen waar er veel plasma van onder de folie lekt is het aan te raden om de folie na de eerste 24 uur voorzichtig te vervangen:
  Was je handen altijd grondig voordat je je verse tattoo aanraakt.
 • Trek dan voorzichtig de second skin eraf, spoel je nieuwe tattoo af met alleen je schone handen en lauw water, dep hem voorzichtig droog met een vers stukje keukenrol of een pas gewassen handdoek en wacht tot hij aan de lucht gedroogd is voordat je je extra stukje second skin opnieuw aanbrengt.
 • Zorg ervoor dat je je handen wast voordat je de second skin opnieuw aanbrengt en zorg ervoor dat je niets anders hebt aangeraakt na het wassen en voor het aanbrengen van de second skin.
 • Je mag douchen met de second skin maar laat het niet te lang nat worden, neem kortere douches en probeer het getatoeëerde gebied uit het water te houden.
 • Ga niet zwemmen, baden, naar de sauna of zonnebank met je second skin op je nieuwe tatoeage.
  Vermijd direct zonlicht gedurende ten minste 2 maanden. Als het onvermijdelijk is, bedek je nieuwe tatoeage dan met een stuk kleding, of als je tatoeage volledig genezen is kun je je insmeren met een hoge SPF (50+) zonnebrandcréme.
 • Na 4 dagen mag je de second skin voorzichtig verwijderen.
  Het makkelijkst is om dit onder de douche te doen, maak het deze keer goed nat, en rek de tweede huid in één richting uit zodat het er makkelijker af gaat. Was je nieuwe tattoo voorzichtig met water of een parfumvrije hypoallergene zeep, dep hem voorzichtig droog met een schone handdoek en laat hem aan de lucht drogen voordat je een dun laagje hypoallergene tattoo-zalf aanbrengt om te voorkomen dat hij uitdroogt.

Als er vragen of complicaties optreden tijdens de genezingsfase van je tattoo, neem dan onmiddellijk contact op met je tattoo artiest voor advies. Je zal ook een fysieke kaart met deze nazorginstructies ontvangen na je tattoo sessie.

Nazorg zonder Second Skin

Als je allergisch bent voor pleisters en/of lijm, zal je Tattoo Artiest voor de reis naar huis ofwel gewone folie ofwel een ´tattoo armour´ over je verse tatoeage aanbrengen om te voorkomen dat je kleding in aanraking komt met de verse wond. Je kleding en handen (of welk oppervlak dan ook) kunnen bacteriën in je nieuwe tattoo brengen en dit kan leiden tot infecties. Raak je nieuwe tattoo nooit met je handen aan, tenzij het absoluut noodzakelijk is, was in dat geval je handen grondig voordat je je nieuwe tattoo aanraakt.

 • Verwijder bij thuiskomst je gewone folie of tattoo armour en was je tatoeage met schone handen in lauwwarm water met een zachte hypoallergene zeep.
 • Spoel de zeep goed af en dep je tattoo droog met een keukenrol tissue of een schone handdoek, en laat het aan de lucht drogen. Wrijf je tattoo niet droog met de handdoek of tissue. 
 • Breng een dun laagje hypoallergene tattoozalf aan zodra het aan de lucht gedroogt is.
 • Bedek je tattoo met nog wat vershoudfolie of gaas.
 • Herhaal de eerste 4 stappen 2/3 keer per dag gedurende de volgende 2 tot 3 dagen. Na 3 dagen hoef je de tattoo niet meer af te dekken, maar kun je een dun laagje zalf blijven aanbrengen totdat de korstjes helemaal weg zijn.
 • Krab of pulk nooit aan je nieuwe tattoo!
 • In de eerste 3 weken mag u een geur- en parfumvrije lotion op uw pas getatoeëerde huid aanbrengen om te voorkomen dat uw huid te droog wordt. 
 • Niet zwemmen, baden, sauna of zonnebaden met uw genezende tatoeage. Vermijd direct zonlicht gedurende de eerste 2 maanden, indien dit onvermijdelijk is, bescherm het dan met een stuk schone kleding, of als de tatoeage volledig genezen is, mag je een hoge SPF (50+) lotion op je tattoo smeren.

Als er vragen of complicaties optreden tijdens de genezingsfase van je tattoo, neem dan onmiddellijk contact op met je tattoo artiest voor advies. Je zal ook een fysieke kaart met deze nazorginstructies ontvangen na je tattoo sessie.

Te vermijden tijdens het genezingsproces

 • Niet zwemmen, baden of sauna tijdens de genezingsfase van je nieuwe tattoo. Douchen mag wel, maar probeer het kort te houden en douche niet te vaak, laat je nieuwe tattoo, bedekt met folie of second skin, niet te nat worden. 
 • Vermijd direct zonlicht op je nieuwe en herstellende tattoo gedurende tenminste 2 maanden om abnormale pigmentatie te voorkomen. Als het onvermijdelijk is, bedek je nieuwe tattoo dan met schone kleding, of als de tattoo volledig genezen is kun je hem beschermen met een hoge SPF (50+) lotion. Dit beschermt je huid echter niet volledig tegen de schade van de zon. Een nog niet volledig genezen tatoeage moet absoluut uit direct zonlicht worden gehouden met in ieder geval kleding.
 • Kleding die in contact komt met een genezende tatoeage moet altijd schoon zijn.
 • Verwijder de korstjes of de losse huid niet tijdens het genezingsproces en vermijd krabben!
 • Gebruik geen anti-septische zalven of producten, aangezien dit het genezingsproces kan verstoren. Antibiotica kunnen ervoor zorgen dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica en kunnen leiden tot allergieën. Gebruik deze nooit zonder professioneel medisch advies.

Normale symptomen

 • Afscheiding van bloedplasma, een heldere of rozige vloeistof, vermengd met inkt, is een normaal symptoom gedurende de eerste paar dagen van het genezingsproces. Wanneer er veel vocht is en het onder het verband vandaan lekt, wordt geadviseerd de second skin na de eerste 24 uur te vervangen, en de normale folie of het gaas vaker op de dag.
 • Roodheid in het getatoeëerde gebied is normaal en zou na de eerste paar dagen moeten afnemen.
 • Zwelling van de getatoeëerde zone kan normaal zijn in de eerste uren of zelfs dagen, maar zou geleidelijk minder moeten worden na de eerste paar dagen.
 • Koorts en koude rillingen kunnen in de eerste 12 uur optreden als symptomen, maar als deze dagen aanhouden en extreem worden, kan dit een teken van infectie zijn en moet u onmiddellijk professionele medische hulp zoeken.

Abnormale Symptomen

 • Als na de eerste paar dagen de hoeveelheid vocht die wordt afgevoerd niet afneemt maar toeneemt.
 • Een afscheiding van geelachtige of groenachtige ondoorzichtige vloeistof.
 • Een slechte geur
 • Een toenemende roodheid die zich rond de tatoeage uitbreidt
 • Een toenemend kloppend en brandend gevoel in en rond de tatoeage.
 • Immobiliteit en problemen met het bewegen van vingers, tenen, ledematen of enig lichaamsdeel.
 • Lange rode strepen die van de tatoeage langs de ledematen lopen, kunnen wijzen op bloedvergiftiging; zoek onmiddellijk professionele medische hulp als dit wordt geconstateerd.
 • Hoge koorts en aanhoudende koorts zijn tekenen van ernstige infectie, zoek bij constatering onmiddellijk professionele medische hulp.

Als je twijfelt of je symptomen abnormaal zijn kan je onmiddellijk contact opnemen met je tattoo artiest en hem/haar om advies vragen, de meeste normale symptomen kunnen er eng uitzien voor mensen die een eerste tattoo nemen, en je artiest kan de meeste problemen vroegtijdig opsporen. Als het er abnormaal en ernstig uitziet zullen we je doorverwijzen om onmiddellijk hulp te zoeken bij je arts. Als je heel zeker weet dat je symptomen abnormaal zijn kun je natuurlijk ook zelf onmiddellijk medische hulp zoeken, maar waarschuw dan ook je tattoo artiest voor het probleem.

Copyright © 2024 INK & INTUITION- Lyrisch WordPress thema door GoDaddy